Cancel Preloader

Door de huidige coronamaatregelen was een ‘fysiek’ werkbezoek helaas niet mogelijk, daarom hebben we een digitaal werkbezoek georganiseerd. Het was een mooi moment voor een goed gesprek. Zo ging het over de internationale regels voor taxaties en de stikstofproblematiek. Het herbestemmen van agrarische gronden en de rol van gemeenten.

Geschiedenis Klijsen Makelaardij

Tom had zich goed ingelezen en wist dat Jacques Klijsen, de vader van Ard, ooit is begonnen met het bedrijf. Ard laat met zijn familiebedrijf iedere dag opnieuw zien hoe hij klanten centraal stelt en helpt hun plannen te realiseren. Ard: “Samen met mijn broer run ik het bedrijf in Oosterhout. Dit bedrijf bestaat al 53 jaar, sinds 1976. Ik ben zelf bijna 30 jaar werkzaam in de makelaardij.” Zo is Ard dagelijks bezig met het herbestemmen van agrarische gronden en de aan- en verkoop van landelijke woningen in Midden en West-Brabant.

Makelaardij in tijden van corona

Tom was benieuwd naar hoe het de makelaardij is vergaan in tijden van corona. Ard vertelde hierover: De NVM heeft goed de rust bewaard, met het bestuur kwamen wij wekelijks bij elkaar om de gang van zaken te monitoren. We hebben veel geïnformeerd aan de hand van video’s en richtlijnen. Gelukkig is het vertrouwen in de sector nog steeds goed. Ik zie het ook nog wel positief in voor het komende jaar.”

Herbestemmen

Verder kwam ook de herbestemming van agrarische gronden ter sprake. Ard vertelde over de publicaties die de vakgroep Agrarische & Landelijk hierover heeft gemaakt. En welke rol de makelaar kan spelen in de transitie van het landelijk gebied. Tom reageerde hierop: “De uitdaging in het buitengebied is dat er weer jonge gezinnen moeten komen wonen, dat is essentieel om ook de voorzieningen daar te behouden en te ontwikkelen. De gemeente zou daar ook aan bij moeten dragen. Want meer doorstroming betekent ook meer verduurzaming.”

Tot slot stelde Tom voor om nog een keer ‘echt’ langs te gaan bij het bedrijf van Ard, samen met Erik Ronnes (Voormalig Tweede Kamerlid en Gedeputeerde CDA Noord-Brabant, Ruimte en Wonen). Een mooi vooruitzicht voor volgend jaar!