Cancel Preloader

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=”” css=”.vc_custom_1556186004887{padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;}”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” css=”.vc_custom_1553605425700{margin-top: 3% !important;margin-bottom: 5% !important;}”][vc_column_inner offset=”vc_col-lg-6″][vc_single_image image=”18743″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_empty_space][/vc_column_inner][vc_column_inner offset=”vc_col-lg-6″][vc_column_text]Ondanks de nog altijd grote belangstelling voor logistiek vastgoed lijkt het erop dat een deel van de Nederlandse gebruikersmarkt over zijn hoogtepunt heen is.

Ondanks de nog altijd grote belangstelling voor logistiek vastgoed lijkt het erop dat een deel van de Nederlandse gebruikersmarkt over zijn hoogtepunt heen is. Zo daalde vorig jaar voor het eerst sinds 2013 de gebruikersvraag, werd er aanzienlijk minder logistiek vastgoed in aanbouw genomen en liep het aanbod van nog te verhuren distributiecentra en opslagruimten verder op. Logistiek vastgoed blijft niettemin aantrekkelijk voor beleggers. Dit blijkt uit analyse van NVM Business.

[/vc_column_text][vc_separator type=”small” position=”left” up=”17″ down=”15″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=”” css=”.vc_custom_1610649780498{padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #f5f8fa !important;}”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” css=”.vc_custom_1553605425700{margin-top: 3% !important;margin-bottom: 5% !important;}”][vc_column_inner][vc_column_text]Volgens NVM Business werd in 2020 door bedrijven circa 3,15 miljoen m² logistiek vastgoed opgenomen, een daling van 8% ten opzichte van het jaar ervoor. Daarbij ging het niet alleen om ruimten die op de vrije markt werden verhuurd en verkocht, maar ook om gebouwen die door bedrijven zelf voor eigen rekening werden neergezet, de zogenoemde eigenbouw. Dat de afzet zich toch nog op een behoorlijk peil kon handhaven, was onder meer te danken aan de online detailhandelsbestedingen die door toedoen van de coronapandemie flink omhooggingen. Dit had een gunstig effect op de vraag naar logistiek vastgoed.

Opvallend was ook dat vorig jaar minder distributiecentra in aanbouw werden genomen. In totaal ging ongeveer 2,4 miljoen m² de bouwfase in, tegen 3,16 miljoen m² in 2019. Vooral bij distributiecentra met een oppervlakte van 30.000 m² en meer trad een flinke daling op. Per saldo groeide de totale voorraad logistiek vastgoed in Nederland met 2,28 miljoen m² tot 40,9 miljoen m². Dat kwam doordat ook enkele verouderde distributiecentra aan de voorraad werden onttrokken.

Tegelijkertijd nam het aanbod van nog te verhuren distributiecentra flink toe, en wel met 867.000 m² tot 3,5 miljoen m². Ook het aanbod als percentage van de totale voorraad gaf een stijging te zien, namelijk van 6,7% in 2019 tot 8,4% ultimo 2020. Een belangrijke oorzaak van de oplopende leegstand was het feit dat er meer vastgoed op risico in aanbouw werd genomen, dus zonder de zekerheid van voorverhuur. De stijging van het aanbod was het grootst in Brabant en Limburg. Ook in Zuid-Holland trad een belangrijke verruiming op.

Hoewel de verhoudingen op de gebruikersmarkt niet optimaal waren met meer aanbod dan vraag, had de logistieke vastgoedmarkt een grote aantrekkingskracht op beleggers, die vorig jaar een recordbedrag in dit deel van de commerciële gebouwenmarkt investeerden. In totaal kochten beleggers voor € 3,44 miljard distributiecentra. Buitenlandse beleggers namen het grootste deel van deze investeringen voor hun rekening.

Over NVM Business

NVM Business is in Nederland de grootste coöperatieve vereniging van makelaars en taxateurs in onroerende goederen op het gebied van commercieel vastgoed. Zij geeft via educatie en research doelgerichte ondersteuning aan haar leden. NVM Business is gespecialiseerd in commercieel vastgoed – kantoren, bedrijfsgebouwen, winkels en horeca – en bestaat uit ruim 920 makelaars en taxateurs, die zich onderscheiden door hun uitgebreide kennis van de regio’s waarin zij actief zijn. Daarnaast zorgt zij voor belangenbehartiging richting overheid en politiek. Het werkgebied van de aangesloten makelaars en taxateurs bestrijkt het hele land en heeft vanwege het internationale karakter van de sector impact tot ver buiten de landsgrenzen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

[/vc_column_text][button target=”_blank” hover_type=”default” text=”Logistiek vastgoed in cijfers 2021 ” link=”https://nvmlimburg.nl/wp-content/uploads/2021/pdf/logistiek-vastgoed-in-cijfers-2021_compressed.pdf”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=”” css=”.vc_custom_1599832392928{padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;background-color: #ff466e !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Jouw woning succesvol verkopen?

[/vc_column_text][vc_separator type=”small” position=”center” up=”17″ down=”15″][vc_column_text]

De rol van de NVM verkoopmakelaar bij het verkoopproces

[/vc_column_text][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” css=”.vc_custom_1553605425700{margin-top: 3% !important;margin-bottom: 5% !important;}”][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

  • Behartigt de belangen van de verkoper en verstrekt informatie over de rechten en plichten bij het verkooptraject.

  • Geeft advies over een realistische vraagprijs en controle van de marktprijzen in de omgeving van de woning.

  • Stelt een uitgekiend publiciteitsplan op en plaatst de woning in de uitgebreide NVM-database en op funda.nl

  • Coördineert en begeleidt de bezichtigingen.

  • Voert de onderhandelingen over de verkoop.

  • Controleert de notariële akte van levering en begeleidt het transport.

[/vc_column_text][button style=”white” target=”_self” hover_type=”default” text_align=”right” text=”Vind een NVM aankoopmakelaar” margin=”15px 0 10px 0″ link=”/vind-een-nvm-makelaar/”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”15766″ img_size=”650×650″ qode_css_animation=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]