Cancel Preloader

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=”” css=”.vc_custom_1556186004887{padding-top: 60px !important;padding-bottom: 60px !important;}”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” css=”.vc_custom_1553605425700{margin-top: 3% !important;margin-bottom: 5% !important;}”][vc_column_inner offset=”vc_col-lg-6″][vc_single_image image=”18565″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_empty_space][/vc_column_inner][vc_column_inner offset=”vc_col-lg-6″][vc_column_text]De NVM heeft vorig jaar samen met de KNB meegewerkt aan een onderzoek van prof. Bob Hoogenboom (Nyenrode Universiteit) om meer inzicht te krijgen in de poortwachtersfunctie van notarissen, makelaars en taxateurs. De onderzoeksresultaten zijn vastgelegd in een uitgebreid rapport met de titel ‘Samen’.

Uit het onderzoek komt naar voren komt dat het draagvlak onder makelaars en taxateurs voor de Wwft toeneemt en dat de brancheverenigingen daar een wezenlijke rol bij spelen. Ook het feit dat het aantal meldingen toeneemt, vormt voor de NVM een bevestiging dat zij op de goede weg zit met haar voorlichting, ondersteuning en audits.

Bemoedigend is ook de constatering dat de betrokkenheid van notarissen en makelaars bij fraude relatief gering lijkt te zijn. Dat neemt uiteraard niet weg dat iedere foute notaris of makelaar er een te veel is en dat de NVM zich actief blijft inzetten om iedere vorm van betrokkenheid bij ondermijning tegen te gaan.[/vc_column_text][vc_separator type=”small” position=”left” up=”17″ down=”15″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]In de visie van de NVM is een van de sterkste punten van het onderzoek dat alle partijen -niet in de laatste plaats de overheid- kritisch beschouwd worden. Iedereen krijgt min of meer een veeg uit de pan krijgt in die zin dat het allemaal (nog) beter kan. Iedereen krijgt daartoe concrete aanbevelingen. De brancheorganisaties -waarbij de NVM zich gesterkt voelt door het feit dat zij een aantal van de gedane aanbevelingen reeds in praktijk brengt-, de overheid, maar ook publieke en private partijen gezamenlijk.

Bij publiek-private-samenwerking gaat het vaak om kennisdeling over modus operandi, trends en ontwikkelingen. Als NVM blijven we daar uiteraard graag aan bijdragen, maar we hopen ook dat er vanuit de overheid gehoor wordt gegeven aan meer ambitieuze aanbevelingen in het rapport zoals:

  • Werk de mogelijkheden van anoniem melden door poortwachters verder uit.

Én

  • Maak een nieuwe wettelijke regeling waarin(opnieuw) ‘de makelaar onroerend goed’ een beschermde titel wordt.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]