[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=”” css=”.vc_custom_1611220231820{background-color: #f5f8fa !important;}”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” css=”.vc_custom_1553605425700{margin-top: 3% !important;margin-bottom: 5% !important;}”][vc_column_inner offset=”vc_col-lg-6″][vc_single_image image=”18419″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_empty_space][/vc_column_inner][vc_column_inner offset=”vc_col-lg-6″][vc_column_text]Steeds meer mensen verhuizen van de Randstad naar ruimtelijk gelegen woningen op het platteland. Ondertussen laat agrarisch vastgoed een wisselend beeld zien. In 2020 steeg het aantal transacties van melkveehouderijen, maar het aanbod van varkenshouderijen daalde naar slechts veertig bedrijven.
Dit beschrijft NVM in de publicatie ‘Vastgoedmarkt in beeld 2020’, een jaarlijkse samenvatting van de relevante cijfers in Agrarisch & Landelijk vastgoed.
De populariteit van landelijk wonen zet onverminderd door. In 2020 kocht bijna tien procent van de kopers uit de Randstad een woning in het noorden, oosten of zuiden van het land.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]In Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Drenthe verdubbelde het aantal kopers uit de Randstad in vijf jaar tijd. “Thuiswerken door corona heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat de ingezette trend nu doorzet. De krapte op de markt voor landelijke woningen is hoger dan ooit, doordat het aanbod bijna gehalveerd is”, zegt Ard Klijsen, voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk.
De prijs van landelijke woningen steeg ten opzichte van 2019 met 13 procent. Gemiddeld werd er eind 2020 voor een landelijke woning 613.000 euro betaald. Er werden 7.390 landelijke woningen verkocht in 2020, een stijging van 18 procent. [/vc_column_text][vc_separator type=”small” position=”left” up=”17″ down=”15″][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” css=”.vc_custom_1553605425700{margin-top: 3% !important;margin-bottom: 5% !important;}”][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]
Uitkoopregeling
Het zat varkensboeren niet mee vorig jaar. De prijzen voor varkens kelderden door corona en de uitbraak van de varkenspest in Duitsland. “In 2020 konden varkenshouderijen subsidie aanvragen als ze stopten met hun bedrijf of met een bedrijfslocatie”, zegt Klijsen.
Deze Subsidieregeling Sanering Varkenshouderijen (SRV) heeft het Rijk in het leven geroepen om de geuroverlast in gebieden met veel varkenshouderijen te verminderen en is vanwege de stikstofcrisis verruimd. “Bedrijven die meedoen aan deze regeling worden niet verkocht door een makelaar.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”18363″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Dat verklaart grotendeels dat de markt vorig jaar weinig transacties en aanmeldingen kende in vergelijking met vorig jaar.” Het aanbod daalde in 2020 van 55 naar 40 varkensbedrijven. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 1.150.000 euro.
Ook de melkveesector kende geen makkelijk jaar. Na de uitbraak van het coronavirus daalde de melkprijs tot het laagste niveau van de afgelopen vier jaar. Later in het jaar herstelde de melkprijs zich, maar niet tot het niveau van 2019 en 2018. “In 2020 zijn twintig procent meer melkveehouderijen verkocht dan in 2019.
De verkoopprijs steeg licht mee naar gemiddeld 2.470.000 euro ”, aldus Klijsen. De agrarische grondprijzen stegen met 2,7 procent naar 63.600 euro per hectare. Grond blijft een schaars goed in Nederland. Agrarische gronden rondom de Natura-2000 gebieden werden moeilijker verkoopbaar, vooral graslanden. Wanneer melkveehouderijen de juiste natuurvergunningen hebben, is de kans op succesvolle verkoop groter.
Tijd voor de tuin
De glastuinbouwsector laat een wisselend beeld zien, omdat de coronacrisis niet op ieder bedrijf dezelfde impact had. Klijsen: “Bedrijven die leveren aan horeca zagen omzet verloren gaan.
Pot- en perkplantbedrijven profiteerden er juist van dat mensen meer tijd in eigen huis en tuin doorbrachten.” In 2020 verkochten makelaars 26 glastuinbouwbedrijven, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Omdat het goed gaat op de markt voor fruittelers en boomkwekerijen, was er op deze markt weinig vastgoedaanbod. De gemiddelde verkoopprijs van een glastuinbouwbedrijf was 990.000 euro.
Klik hieronder voor de publicatie ‘Vastgoedmarkt in beeld 2020’, de jaarlijkse samenvatting van de relevante cijfers in Agrarisch & Landelijk vastgoed.[/vc_column_text][vc_separator type=”small” position=”left” up=”17″ down=”15″][vc_empty_space height=”22px”][button size=”medium” target=”_blank” hover_type=”default” text=”Download” link=”https://nvmlimburg.nl/wp-content/uploads/2021/pdf/nvm_jaarbeeld_agrarisch_2020.pdf”][/vc_column][/vc_row]