Cancel Preloader

Duurzaamheid is als thema steeds hoger op de prioriteitenlijst gekomen. We merken dat aan alle kanten en in alle sectoren van de maatschappij. De noodzaak tot verduurzaming is inmiddels wel algemeen aanvaard. Sinds 2021 is het uitgebreide energielabel al verplicht, voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen. Bovendien moet iedere eigenaar die zijn pand te koop of te huur wil aanbieden, dit energielabel in advertenties kunnen laten zien.

Corona, inflatie, oorlog in Europa en schaarste zorgen voor een hele andere financiële werkelijkheid. De energiekosten rijzen de pan uit. Een energiezuinig pand wordt daardoor steeds aantrekkelijker. Los daarvan is ieder kantoorgebouw groter dan 100 m² per 1 januari 2023 verplicht om minimaal energielabel C hebben.

Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag je het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Natuurlijk gaat dit in december een enorme run opleveren op de toch al zo drukke inspectiebureaus, die het energielabel opstellen en een verbeteringsadvies kunnen uitbrengen. 

Utiliteitsgebouwen 

Het is goed om te weten dat de NVM Energielabel Service per 1 juli 2022 energielabels en verbeteringsadviezen kan leveren voor utiliteit. Een samenwerking met meerdere inspectiebureaus zorgt ervoor dat eigenaren in het hele land binnen 20 werkdagen aan een energielabel kunnen worden geholpen. Het energielabel is aan te vragen via uw NVM-makelaar.